Obs! Minsta antal personer för att boka denna kurs är 5. Efter bokning är gjord kontaktar vi Er för att bestämma kursdag.
Heta Arbeten är brandfarliga heta arbeten som utförs på en tillfällig arbetsplats. Vår utbildning ger tillståndsansvariga och brandvakter samt personer som utför brandfarliga arbeten kunskaper i bland annat brandkunskap, säkerhetsregler och säkerhetsföreskrifter samt praktiskt släckningsarbete. Efter utbildningen blir man certifierad hetarbetare.
Längd: 1 dag
Giltighetstid: 5 år (Kursen skall förnyas var 5:e år)
Varje år sker olyckor på byggarbetsplatser som kostar både företag och samhälle pengar, i värsta fall omkommer personal. För att minska antalet olyckor är det därför viktigt att samtliga som utför heta och brandfarliga arbeten eller ska ge tillstånd till det har ett giltigt certifikat. Ett certifikat i brandfarliga arbeten säkerställer att en person har den kunskap som krävs för att fatta rätt beslut och har vetskap om hur ansvarsfördelningen ser ut.
Utbildningen tar 1 dag och avslutas med ett digitalt kunskapstest. Vi kommer ut och utför utbildningen på plats hos Er. Heta arbeten är ett samlingsnamn för arbeten som görs med metoder som kan starta bränder, exempelvis svetsning. Även andra arbeten som skapar gnistor eller alstrar värme räknas dit. Alla som utför heta eller brandfarliga arbeten måste ha ett giltigt certifikat, detsamma gäller även för tillståndsansvarig och brandvakt. Certifikatet är giltigt i 5 år och måste därefter förnyas. Kravet på certifikat bestämdes av försäkringsbolagen i samarbete med Brandskyddsföreningen under slutet av 1980-talet då kostnaderna för bränder hade ökat kraftigt. Idag är även SVEBRA och Sveriges Byggindustrier en utbildningsaktör under samlingsnamnet Brandfarliga arbeten.
⦁ Tillståndgivaren är beställaren som tillsammans med Hetarbetaren och Brandvakten bedömer brandfaran där arbetet ska utföras.
⦁ Hetarbetaren är den som utför själva arbetsuppgiften t.ex svetsare.
⦁ Brandvaktens uppgift är att bevaka så att inte brand uppstår under och efter arbetet.
Vad säger lagar och regler?
Försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter kräver att tillståndsansvariga och brandvakter samt personer som utför brandfarliga Heta Arbeten på tillfällig arbetsplats är utbildade och har certifikat.
Om reglerna inte följs har försäkringsbolaget rätt att göra ett avdrag på skadeersättningen. Avdraget beror på hur allvarliga försummelserna varit och dina försäkringsvillkor.
» Läs om Säkerhetsregler för Heta Arbeten SBF HA-001 här.
» Läs om frågor och svar för Heta Arbeten Här.
För vem?
Utbildningen är relevant för en mängd branscher, exempelvis bygg- och anläggningsföretag, företag i elbranschen, riv- och saneringsföretag, industri, sågverk, VVS, kyl- och ventilationsföretag, hamnar, järnväg, skogsbolag, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, kommuner, landsting, skolor, golvläggare, hovslagare och veterinärer med flera.
Gäller arbeten allt från svetsning, skärning eller arbeten med snabbroterande verktyg till takarbeten, borttagning av målarfärg, varm hästskoning eller ogräsbränning
Innehåll:
⦁ Ansvar
⦁ Risker
⦁ Säkerhetsregler
⦁ Kontrollblankett
⦁ Släckutrustning
⦁ Brandskyddsorganisation
⦁ Brandfarliga varor
⦁ Tätskiktsarbete
⦁ Praktik med brandsläckare
Målet med utbildningen
Att deltagarna efter genomförd utbildning ska ha fått fördjupad kunskap i att förebygga brand vid heta arbeten och kunna tillämpa säkerhetsreglerna.
Statistik
Den senaste femårsperioden har cirka 870 000 hetarbetare utbildats i Sverige och 326 000 personer är certifierade att utföra Heta Arbeten.
Brandskadestatistik
Försäkringsbolagens brandskadestatistik visar att sedan konceptet infördes har brandskadekostnaderna minskat dramatiskt. Det visar att utbildningen gör stor samhällelig nytta inte bara ur ett kostnadsperspektiv utan också i form av att antalet brandskador minskar och antalet avbrottskador också sjunker.
Certifikat/intyg
Efter avslutad utbildning och godkänt resultat erhåller deltagare certifikat.
Varför certifierng?
Försäkringsvillkoren hänvisar till säkerhetsreglerna för Heta Arbeten och det ställer krav på att Heta Arbeten ska utföras av behörig hetarbetare. En av konsekvenserna för att inte vara certifierad om olyckan är framme är reducerad skadeersättning från försäkringsbolaget. Att vara certifierad är också ett vanligt krav i upphandlingar. Andra fördelar är:
- Trygga och säkra arbetsplatser
- Minskad risk för bränder och påföljande skador
- Kunskap i att identifiera risker och göra riskbedömningar