Kursen Kontroll Före Idrifttagning riktar sig mot alla som har kontrollansvaret på ett elinstallationsföretag.
Här krävs förkunskaper för att kunna tillgodogöra sig kursen. Kursen fokuserar främst på de viktigaste i Elinstallationsreglerna och föreskrifterna som behövs för att uppfylla kriterierna för en säker elanläggning.
Tidsåtgång
E-learning i egen takt: ca 4 timmar. Motsvarar 1 dag lärarledd.
Vad innehåller kursen?
Kursen fokuserar framförallt på:
- Inspektion av en anläggning
- Roller, vem som gör vad och ansvarar för vad
- Lagstiftning, föreskrifter och standarder
- Elfaran
- KFI
- Provning av en anläggning (isolationsmätning, kontinuitetsmätning, etc…)
För vem?
Kursen vänder sig till de personer som har kontrollansvaret på elinstallationsföretaget, elektriker och elektrikerstuderande. Kursen kan även vara lämplig för byggherrar, BAS P och BAS U, projektörer eller andra som i sitt arbete kan ha nytta av dessa kunskaper.
Vad är målet med kursen?
När ni har gått kursen ska ni ha god insyn i vikten av att utföra kontroller före idrifttagning på en lågspänningsanläggning. Ni ska även kunna bedöma uppmätta värden och veta hur de dokumentereras samt veta vilka inspektioner och provningar som måste utföras på de vanligaste förekommande elinstallationerna.
Godkänd kurs hos AFA försäkring
Har ni kollektivavtal och uppfyller kraven så har ni möjlighet att få upp till 70% av kostnaden subventionerad via en arbetsmiljösatsning som LO, PTK och Svenskt Näringsliv står bakom. Ansökan görs hos AFA Försäkring.
Läs mer om ansökan till AFA härKontroll Före Idrifttagning Mall / Checklista
Här hittar du alla nödvändiga mallar och dokument för att upprätta och hantera ditt egenkontrollprogram. Dessa verktyg är avsedda som stöd och bör anpassas efter din specifika verksamhet. Bland mallarna finns exempel på dokumentation, brev till chefer och elinstallatörer samt planerings- och kontrollverktyg för elinstallationsarbete.
Dokumenten finns tillgängliga i både Word- och PDF-format. Ytterligare information och detaljerade krav på egenkontrollprogram hittar du i Elsäkerhetsverkets föreskrifter och handbok, som också är tillgängliga för nedladdning.
Visa mallar egenkontrollprogramVad säger lagar, regler och krav?
I Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd ELSÄK-FS 2008:1 ställs krav på att en anläggning ska vara utförd på ett sådant sätt att den uppfyller kraven enligt Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 eller annat motsvarande utförande. Det ställs även krav på att detta ska kontrolleras innan anläggningen tas i drift för att upptäcka eventuella felaktigheter i installationen.
Elinstallationsföretag ska själva beskriva i sitt egenkontrollprogram hur man ser till att kontroll av utfört arbete utförs, samt hur man ser till att de anställda upprätthåller kompetensen för denna typ av arbete.
Genomför i egen takt
Utbilda dig helt i din egna takt när du vill på dygnet. Pausa, anteckna, repetera, logga ut och in hur du vill när det passar dig bäst.
Hur går det till?
Utbildningen skickas till angiven epostadress med en personlig länk för att logga in. Allt är onlinebaserat och finns tillgängligt i 3 månader för repetition, även efter att kursen är avslutad. Ingen extra litteratur behöver köpas till. Efter avslut och godkänt prov tilldelas personligt intyg.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kvalitetssäkert
Utbildningar som är Krav-märkta är obligatoriska enligt beslut från myndigheter, branschorganisationer eller försäkringsbolag.
Varför online?
✓ Tänk inte på resor och hotell
✓ Utbilda dig när, var och hur du vill
✓ Effektivare inlärning
Studier visar att du kan hålla 6-7 saker i minnet utan att påminnas på nytt, det gör att tradionella klassrumsutbildningar inte är så effektivt som många tror. Det är därför bättre att du portionerar ut ditt inlärande över tid och applicerar kunskapen direkt på arbetsplatsen efterhand som du lär dig.