Utbildning i OSA (organisatorisk och social arbetsmiljö) ger dig de verktyg som behövs för att undersöka och riskbedöma den psykosociala arbetsmiljön.
Utbildningen ska ge deltagaren goda praktiska kunskaper i föreskriften om Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) som är den föreskrift som hanterar tre stora problemområden i arbetsmiljön, nämligen:
- Ohälsosam arbetsbelastning
- Kränkande särbehandling
- Arbetstidens förläggning
Dessutom går OSA- utbildningen igenom arbetsgivarens skyldigheter att undersöka den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, riskbedöma samt att åtgärda.
Tidsåtgång
E-learning i egen takt: 1 dag
Vad innehåller utbildningen?
Kursen går igenom följande punkter:
- Definiera vad är arbetsmiljö
- Kunskaper om stress, hur man kan identifiera tidiga signaler samt riskfaktorer på arbetsplatsen
- Organisatoriska förebyggande åtgärder genom rutiner, utbildning och instruktioner
- Lagar samt föreskrifter som berör det organisatoriska arbetsmiljöarbetet
- Fördjupad kunskap i AFS 2015:04 Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA)
- Fördjupad kunskap i AFS 2001:01 Systematiskt Arbetsmiljöarbete
- Samverkan utifrån AFS 2001:01 Systematiskt Arbetsmiljöarbete
- Undersökningsmetoder som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet
- Lagar samt föreskrifter som berör det organisatoriska arbetsmiljöarbetet
- Fördjupad kunskap i arbetsbelastning, kränkande särbehandling samt arbetstidens förläggning
För vem är OSA utbildning?
Främst arbetsgivare och arbetsgivarrepresentanter såsom chefer och ledare samt skyddsombud. En OSA utbildning är också lämplig tör t.ex. HR- personal som behöver fördjupade kunskaper i området OSA.
Vad är målet med OSA utbildning?
Målet är att deltagaren de kunskaper och verktyg som behövs för att undersöka och riskbedöma den psykosociala arbetsmiljön. Dessutom ska deltagarna också få de kunskaper som krävs för att kunna minska risken för att ohälsosam arbetsbelastning ska uppstå samt att arbetstidens förläggning inte leder till ohälsa samt för att hantera kränkande särbehandling.
Vad säger lagar och regler?
Det systematiska arbetsmiljöarbetet skall ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten. Det skall omfatta alla fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som har betydelse för arbetsmiljön. Arbetsgivaren skall ge arbetstagarna, skyddsombuden och elevskyddsombuden möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås.
Läs mer här hos Arbetsmiljöverket om kraven och föreskrifterna:
– AFS 2015:4
– AFS 2001:1
Genomför i egen takt
Utbilda dig helt i din egna takt när du vill på dygnet. Pausa, anteckna, repetera, logga ut och in hur du vill när det passar dig bäst.
Hur går det till?
Utbildningen skickas till angiven epostadress med en personlig länk för att logga in. Allt är onlinebaserat och finns tillgängligt i 3 månader för repetition, även efter att kursen är avslutad. Ingen extra litteratur behöver köpas till. Efter avslut och godkänt prov tilldelas personligt intyg.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kvalitetssäkert
Utbildningar som är Krav-märkta är obligatoriska enligt beslut från myndigheter, branschorganisationer eller försäkringsbolag.
Varför online?
✓ Tänk inte på resor och hotell
✓ Utbilda dig när, var och hur du vill
✓ Effektivare inlärning
Studier visar att du kan hålla 6-7 saker i minnet utan att påminnas på nytt, det gör att tradionella klassrumsutbildningar inte är så effektivt som många tror. Det är därför bättre att du portionerar ut ditt inlärande över tid och applicerar kunskapen direkt på arbetsplatsen efterhand som du lär dig.